Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί να ανακυκλώνω τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια;

Για να προστατεύσω το είδη επιβαρυμένο περιβάλλον. Αν δεν ανακυκλώσουμε τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια θα καταλήξουν στις αποχετεύσεις ή στους ΧΥΤΥ και μετά στον υδροφόρο ορίζοντα. Μεγάλο ποσοστό των προβλημάτων (βούλωμα κλπ) που συναντάμε στις αποχετεύσεις οφείλεται στα χρησιμοποιημένα βρώσιμα λάδια. Η ΕΥΔΑΠ ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να καθαρίζει κάθε χρόνο τις αποχετεύσεις και έχει αυξημένο κόστος λειτουργίας της μονάδας βιολογικού καθαρισμού. 

Ποια λάδια ανακυκλώνω;

Οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα. Δηλαδή σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο κτλ. Σημειώνουμε πως τα μηχανέλαια (ορυκτά λιπαντικά) ανακυκλώνονται με διαφορετική διαδικασία και δεν πρέπει να αναμιγνύονται με τα λάδια φυτικής προέλευσης.

Πως μπορώ να ανακυκλώσω τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια;

Πολύ απλά! Καλώντας στο 2102116524, σας λέμε το πλησιέστερο σημείο ανακύκλωσης στο οποίο μπορείτε να εναποθέσετε τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια. Σε περίπτωση δυσκολίας, φροντίζουμε να κάνουμε την συλλογή από το χώρο σας.

Πότε μπορώ να φέρνω τα χρησιμοποιημένα λάδια στις δεξαμενές;

Όλα τα σημεία στα οποία έχουμε τοποθετήσει τις δεξαμενές μας είναι προσβάσιμα 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδας, για όλο τον χρόνο.

Τι είναι το βιοντίζελ;

Το βιοντίζελ είναι φυτικής βάσης καύσιμο που παράγεται μέσω εστεροποίησης φυτικών ελαίων, και ζωικών λιπών με αλκοόλες (π.χ. μεθανόλη). Είναι εξ ορισμού αμιγώς ανανεώσιμο καύσιμο και παρουσιάζει διεθνώς αυξανόμενη παραγωγή και χρήση. Το βιοντίζελ έχει παραπλήσιες φυσικές ιδιότητες με το ντίζελ, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί  είτε αυτούσιο ως υποκατάστατό του,  είτε σε διάφορες αναλογίες με το ντίζελ.

Πόσο βιοντίζελ παράγεται από το λάδι που ανακυκλώνω;

Η απόδοση των χρησιμοποιημένων λαδιών είναι αρκετά υψηλή. Από 1 λίτρο λάδι που θα ανακυκλωθεί παράγουμε 0,8 λίτρα βιοντίζελ.

Πόσα λάδια θα μπορούσαμε να ανακυκλώνουμε στην Ελλάδα;

Η κατανάλωση των σπορέλαιων στην Ελλάδα (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο ) είναι περίπου 300.000 τόνοι ετησίως. Το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο που καταναλώνουμε είναι άλλοι 170.000 τόνοι. Θεωρώντας ότι το 50% των σπορέλαιων και το 30% του ελαιολάδου θα ήταν δυνατόν να συλλεχτεί και να ανακυκλωθεί τότε οδηγούμαστε στον εντυπωσιακό αριθμό των 200.000 τόνων ετησίως. Σήμερα δυστυχώς δεν ξεπερνάμε το 10% αυτής της ποσότητας.

Κάθε πότε αδειάζουν οι δεξαμενές;

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η εταιρεία μας συλλέγει τα λάδια από τις δεξαμενές και τα παραδίδει σε εξειδικευμένα εργοστάσια παραγωγής βιοντίζελ.

Πληρώνω κάτι για αυτή την υπηρεσία;

Όχι, αυτή η υπηρεσία είναι χωρίς καμία απολύτως δική σας χρέωση. Μπορείτε, λοιπόν, χωρίς καμία επιβάρυνση, να φέρνετε τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά σας λάδια για ανακύκλωση στις δεξαμενές που έχουμε τοποθετήσει.

Τι κερδίζω ανακυκλώνοντας τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια;

Καθαρότερο περιβάλλον

  • Παρακινώ την νέα γενιά να ασχοληθεί με την ανακύκλωση 
  • Εξοικονόμηση φυσικών πόρων
  • Μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα
  • Μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στους Χ.Υ.Τ.Υ.
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
  • Μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία της χώρας
Πόσο μεγάλο λάθος είναι να πετάμε το λάδι στον νεροχύτη;

Τα λάδια που πετάμε στον νεροχύτη μας και, κατά συνέπεια, στην αποχέτευση θα καταλήξουν είτε σε κάποια βιολογική μονάδα επεξεργασίας είτε στον υδροφόρο ορίζοντα.

Στην πρώτη περίπτωση, η λειτουργία μίας μονάδας βιολογικής επεξεργασίας οικιακών λυμάτων βασίζεται στο μείγμα μικροοργανισμών (βακτηρίων) που επιρρίπτονται στο βιολογικό. Μετά την τοποθέτησή τους μέσα στο βιολογικό, αναπτύσσουν αποικία στις ειδικά διαμορφωμένες επιφάνειες του τελευταίου και για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν αναζητούν τροφή, η οποία στη περίπτωση του βιολογικού είναι τα αστικά λύματα που εισέρχονται σε αυτόν. Τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται στις συγκεκριμένες βιολογικές μονάδες χρειάζονται οξυγόνο για να αναπτυχθούν. Αν στον βιολογικό καταλήξουν τα λάδια που εμείς με μεγάλη ευκολία πετάξαμε στην αποχέτευση, δημιουργούν ένα «φιλμ» στην επιφάνειά του (το λάδι είναι πιο ελαφρύ και επιπλέει στο νερό) που δεν επιτρέπει την οξυγόνωση των βακτηριδίων, με αποτέλεσμα την θανάτωσή τους. Το ίδιο θα συμβεί και όταν το λάδι δημιουργήσει επίστρωση στις επιφάνειες του βιολογικού όπου πρέπει να αναπτυχθούν τα βακτήρια.

Στην δεύτερη περίπτωση που τα λάδια καταλήξουν μέσω του υδροφόρου ορίζοντα σε ποτάμια ή λίμνες, πέρα από την ρύπανση, μπορεί, με τον ίδιο τρόπο, να επηρεάσουν το οικοσύστημα.

Σε ποιους τομείς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα βιοκαύσιμα ή τα βιολιπαντικά;

Το βιοντίζελ (χρήση σε κινητήρες ντίζελ) δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσχέρειες κατά τη διαχείρισή του, οπότε μπορεί να διατεθεί χωρίς προβλήματα μέσω της υπάρχουσας υποδομής της αγοράς πετρελαίου κίνησης. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης του βιοντίζελ ως καυσίμου θέρμανσης ή για βιομηχανική χρήση ή ακόμη και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, όπως προβλέπει ο Ν. 3468/2006 «Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α 129).

Τα βιολιπαντικά ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια σε τομείς όπως την υλοτομία.

Με ποιες εταιρείες συνεργάζεστε;

Την εταιρεία μας έχουν τιμήσει με την συνεργασία τους πάνω από 2500 οργανισμοί, βιομηχανίες, καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία κ.λπ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το Προεδρικό Μέγαρο, τον δήμο Ελληνικού, τον δήμο Αλίμου, την εταιρεία Intracom, την αλυσίδα super market ΑΒ Βασιλόπουλος, την αλυσίδα super market Carrefour, την αλυσίδα super market Atlantic, την αλυσίδα Palmie Bistro, την αλυσίδα Goody’s, την αλυσίδα Everest, την αλυσίδα Πίτα Παππού, την αλυσίδα L’Artigiano κλπ. 

Με ποια διαδικασία η εταιρεία σας μετατρέπει το τηγανισμένο λάδι σε βιοκαύσιμα ή βιολιπαντικά;

Η εταιρεία μας συλλέγει τα χρησιμοποιημένα βρώσιμα λάδια και τα διαθέτει ως πρώτη ύλη σε βιομηχανίες παραγωγής βιοκαυσίμων και βιολιπαντικών στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης. Στην Ελλάδα είμαστε αποκλειστικοί προμηθευτές της G. F ENERGY ABEE, το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής βιοντίζελ. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει την δυνατότητα να παράγει βιοντίζελ αρίστης ποιότητας από ένα ευρύ φάσμα πρώτων υλών, μεταξύ των οποίων και χρησιμοποιημένα μαγειρικά λίπη και λάδια.

Οι διαδικασίες παραγωγής είναι γνωστές και ευρέως διαδεδομένες.

Προσέχουμε πάντα ποιες εταιρείες προμηθεύουμε με την συγκεκριμένη πρώτη ύλη, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για βιομηχανική χρήση.

Γιατί είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον τα βιοκαύσιμα από τα άλλα καύσιμα;

Τα φυτικά λάδια και τα τηγανέλαια σε μορφή βιοντίζελ είναι εξ ορισμού αμιγώς ανανεώσιμα καύσιμα.

Τα οφέλη από τη χρήση του βιοντίζελ είναι τα παρακάτω:

  • Μείωση της εκπεμπόμενης αιθάλης
  • Μείωση του παραγόμενου διοξειδίου του θείου, λόγω αντικατάστασης ποσοστού του συμβατικού καυσίμου με καύσιμο σημαντικά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε θείο, συνήθως μικρότερης από 0,002% κ.β.
  • Σημαντική μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (λόγω του ανανεώσιμου χαρακτήρα του βιοντίζελ), με συνέπεια την άμβλυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
  • Μείωση ή και πλήρης κατάργηση της έγχυσης συμβατικών προσθέτων χημικών ενώσεων, άγνωστης συνήθως σύνθεσης, που χρησιμοποιούνται για τη μείωση κυρίως των εκπομπών της αιθάλης.